naar Gerry's homepage

Terug naar index <=> Verder naar volgende


Schema

Wanneer je wilt presteren, dan moet je gericht trainen. En wanneer je op een marathon wilt presteren, dan moet je heel gericht trainen. En dan heb je een schema nodig.

Bij mijn eerste marathon kreeg ik een basisschema van mijn trainer. Twaalf weken duurde het, en het moest mij klaarstomen voor de 42 kilometer en 195 meter. Ik plakte het thuis op de koelkast, zodat iedereen in mijn omgeving wist wat mij te doen stond.

Ik vond het best zwaar. Niet eens qua omvang, dat ging nog wel, maar vooral qua tijd. Had je een drukke dag met werk, verplichtingen en onverwachte dingen en dan moest er ook nog gelopen worden. En smokkelen ging niet, ik wilde toch de marathon lopen?

Mijn eerste marathon ging prima en ik wist het zeker: dat kwam door het schema.

Bij mijn tweede en derde marathon volgde ik een vergelijkbaar schema. En ook die liepen lekker. Maar toen kwam marathon nummer vier. Ik had er hard voor getraind, twaalf weken lang. Het was een herfstmarathon, in oktober. Het schema had mij uitstekend voorbereid op wat er komen zou, op een ding na. Het was die dag ruim boven de 25 graden, en dat bleek funest. Mijn gedroomde eindtijd bleef op grote afstand; teleurgesteld en verdrietig kwam ik over de finish. Al die trainingen, al die uren, allemaal voor niets. Ik deed het niet meer. Ik ging alleen nog maar lekker lopen, zonder doel, en al helemaal zonder schema.

Het beviel prima. En zelfs toen ik jaren later voor mijn eerste hele lange afstand ging trainen, deed ik dat principieel zonder schema. Gewoon meelopen met de wekelijkse clubtrainingen, wat extra loopjes tussendoor voor de omvang en een paar keer een echt lange duurloop. En daar redde ik het mee. En passant liep ik ook nog een pr op de marathon. Een schema? “Vooral handig om achteraf te kijken wat je allemaal had kunnen doen!”, lachte ik vrolijk. Nee, ik deed er niet meer aan.

Maar toen werd ik zelf trainer. En werd ik gevraagd om voor anderen schema‘s te maken. Tijd dus om het schema weer in ere te herstellen. Want natuurlijk zitten er heel veel voordelen aan. Het biedt structuur, het zorgt voor een gerichte opbouw, het voorkomt blessures door overbelasting, en vergeet ook niet: het geeft de zekerheid en het zelfvertrouwen dat het allemaal wel goed gaat komen. Je hebt er immers hard voor getraind en er alles voor gedaan.

Ik denk dat ik binnenkort ook maar weer eens met een schema ga trainen.


This page is linked to the home page of Gerry Visser